November 04, 2011

Gulai Telur Itik

Satu masakan tradisi orang2 Negeri Sembilan.  Gulai telur itik biasanya dicampur dengan belimbing buluh,atau mangga muda nyummy nyummy gulai telur itik macam ni menjadi masakan tradisi orang Negeri Sembilan dan turut dihidangkan di Istana jika ada hari kebesaran..

















BAHAN-BAHANNYA :-)
5-6 biji telur itik, cuci bersih dan lap kering
2 batang serai, dititik
300 ml pati santan
1500 ml santan cair
2 - 3 keping asam gelugor
10 biji belimbing buluh atau mangga muda (Jen prefer belimbing buluh)
Garam dan gula secukup rasa
* Jikalau belimbing or mangga muda tak der boleh juga dicampurkan dengan pucuk ubi..

BAHAN KISAR HALUS :-)
25 biji cili padi kampung, warna hijau
1 inci kunyit hidup


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan bahan kisar halus, serai titik dan santan cair ke dalam periuk, kacau rata dan masak hingga mendidih. Perlahan kan api, pecahkan telur itik tadi satu persatu dalam kuah, tapi pastikan ia tidak bertindih antara satu sama lain, masak dengan api kecil hingga telur mengeras.
  2. Masukkan asam keping (yang ni terpulang, tapi mat suka ada rasa sedikit masam). dan juga rebung jeruk tadi. Kacau perlahan. Tuang pati santan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih dengan api kecil.
  3. Akhir sekali masukkan daun kunyit, biar masak sekejap. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain....