
Pihak berkuasa di China berjaya mematahkan sindiket pengeluaran minyak masak yang menggunakan organ dalaman daripada binatang sembelihan yang telah busuk untuk menghasilkan minyak masak.
Minyak berkenaan digunakan di beberapa buah restoran di bandar-bandar termasuk Shanghai.
Sindiket tersebut beroperasi di Jinhua
dan dipatahkan selepas lima bulan siasatan dijalankan melibatkan
beberapa agensi penguatkuasaan.
Setakat ini ketua kumpulan itu dikenali
sebagai Li Weijiang dan 100 pengikutnya telah ditahan manakala lebih
3,200 botol minyak tersebut dirampas.
Menurut polis, bahan yang digunakan
untuk menghasilkan minyak itu ialah usus, daging dan bulu binatang
peliharaan yang telah busuk, yang diambil daripada binatang sembelihan
seperti biri-biri, lembu dan babi.
Siasatan mendapati kumpulan itu memperolehi 10 juta yuan hasil keuntungan yang diperolehi dengan menjual minyak berkenaan.
Minyak itu dijual dengan harga 5,000 yuan untuk satu tan dan ia lebih murah daripada harga normal minyak masak di pasaran.
Dalam pada itu, pakar pemakanan
memaklumkan penggunaan minyak yang diperbuat daripada usus binatang
hanya memberikan ancaman serius kepada kesihatan manusia.
Tangkapan berkenaan mendedahkan kaedah
baru yang digunakan untuk menghasilkan minyak berbanding pengeluaran
minyak kitar semula di restoran-restoran sebelum ini.